top of page

Şirket İçerisinde Deneyim Aktarımı

Günümüz çalışanların iş değiştirmekten çekinmediği ve bu konuda istekli olduklarını söylemek yanlış olmaz. LinkedIn’in yaptığı araştırmaya göre gençlerin mezun olduktan sonraki 5 yıl içerisinde değiştirdikleri işyeri sayısı iki katına çıkmış. 1986 yılında bu sayı bir kişi için 1.6 iken 2010’da 2.85 olmuş durumda. Benzer yükseliş mezun olduktan sonraki 5 ve 10 yıl aralığına da sıçramış durumda.

Bu yükselişe neyin neden olduğuyla alakalı kesin verilere sahip olmasak da çalışanlar karar vermeden önce için farklı sektörlerde, farklı işler denemek cazip geliyor olabilir. Bu durum pek çok çalışan için kariyerlerine yön vermede fayda sağlayacaktır. Aynı şeyi işverenler için ve yöneticiler için söylemek ise zor. Sürekli bir çalışan sirkülasyonu beraberinde şirket için ağır bir eğitim ve oryantasyon yükü getirecektir. Bu da her yeni gelen çalışan için katlanarak artan bir yük ve masraf kalemi olacaktır.

Çalışanların iş tanımındaki işleri nasıl yapacağını öğrenmede oryantasyonlar ve eğitimlerle beraber çalışma arkadaşlarından öğrendiklerinin payı da çok büyük. İş arkadaşlarından öğrenme çok etkili ve masrafsız bir yöntem olsa da her şirkette ve organizasyonda aynı verimlilikle gerçekleşmeyebiliyor. Bazı şirketlerde ise hiyerarşik sebepler nedeniyle yeni başlayan kişilerin çekinceleri olabiliyor. Yine de bu süreci kolaylaştırmak, geliştirmek yöneticilerin ve şirketteki eğitim sorumlularının elinde.

Deneyim aktarımı kültürünü başarıyla oturtmak ve sürecin herkes tarafından rahatça takip edilebilmesini sağlamak için önerebileceğimiz etkinliklerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Mentorluk

Bir işyerindeki çalışanların tamamının aynı deneyim seviyesinde veya aynı seviyede uzmanlaşmış olmalarını bekleyemeyiz. Bu yüzden çalışanlarımızın kendilerini geliştirmek, iş konusundaki detayları öğrenmelerini sağlamak için bir mentorluk sistemi kurabilirsiniz. Mentorluk sistem ile çalışanlarınız sormaya çekindikleri soruları sorabilir, işin püf noktaları ve detaylarını daha deneyimli birilerinden öğrenebilirler. Mentorluk farklı deneyim ve uzmanlık seviyelerindeki insanları bir araya getirmek ve paylaşmalarını sağlamak için en makul yöntemlerinden bir tanesi. Mentorluk iş dışında bir arada bulunmayan ve herhangi bir sosyal paylaşımı bulunmayan kişileri bir araya getirmede de etkili olduğundan takım dinamiklerinin gelişimine de katkı sağlayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta ise çalışanlarınızı tanımak ve mentorluk eşleştirmelerini çalışanlarınızın karakterlerine uygun yapmak olmalı. Yoksa uygun mentorluk grupları oluşmadığı gibi çalışanlarınızın motivasyonlarını da kırabilirsiniz.

Takım Dinamiği

İşyerinde paylaşımı arttırmak ve insanların rahatça birbirleriyle konuşmasını, soru sormasını arttırmak takım dinamiğinin ne kadar yüksek olduğuyla alakalıdır. Birbirlerinden çekinen, birlikte zaman geçirmeyen çalışanlar birbirlerini yabancılar olarak görmeye devam ettiği sürece hem paylaşımlarını sınırlayacaklardır hem de soru sormaya çekineceklerdir. Takım dinamiğini doğru şekilde oluşturmak ve sorunsuz bir süreç geçirmek için takım dinamiği konusunda yazdığımız yazımızı okuyabilirsiniz:

Hafta Başı ve hafta Sonu Değerlendirmeler

Projelerin çok hızlı geliştiği, birden fazla projede çalışan takımlarda işlerin yoğunlaştığı dönemlerde ipin ucu kaçabiliyor. Bu durum sadece deneyimsiz çalışanları değil, şirket içerisindeki tüm çalışanları zorlayabiliyor. Her hafta başında ve hafta sonuna koyabileceğiniz durum toplantıları iş takibi ve deneyim aktarımı için faydalı bir araç olacaktır. Ekibinizin kişi sayısına göre bu toplantının içeriğini genişletebilir, hafta başında motivasyonlarını ve hafta sonunda kişisel değerlendirmelerini alabilirsiniz. Eğer çalışan sayısı buna uygun değilse her hafta başında durum güncellemesi yapabilir hafta sonunda ise süreçte yaşanan sıkıntılar ve nasıl çözüldüğünü paylaşabilirsiniz. Pek çok yönetici bu tarz toplantıları zaman kaybı olarak görse de hem deneyim aktarımı hem de iş takibi açısından durum toplantıları çalışanlara büyük katkı sağlıyor.

Az deneyimli çalışanlar ve deneyimli çalışanlar arasındaki iletişimi sağlamak için çalışma ortamınızda deneyim aktarımını özendirmeli ve çalışanların birbirleriyle konuşabilecekleri alanlar yaratmalısınız. Özellikle iş yoğunluğu fazla olan şirketlerde deneyimli çalışanlar deneyim aktarımı için zaman ayırmak yerine işleri zaman kazanmak amacıyla kendileri yapmayı tercih edebiliyorlar. Bu hem dengesiz iş yükü hem de yetiştirmeyi başaramadığınız az deneyimli çalışanlar demek.

Bu yöntemlerden hiçbiri sizin işletmeniz için uygun değilse ya da uygulanması konusunda yardıma ihtiyacınız var ise Eğitmen Panda olarak size yardıma hazırız, panda@egitmenpanda.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page