top of page

Öğrenme Üzerine Kickstarter Projeleri

Kickstarter’ı belki duymuşsunuzdur belki de sıkı bir takipçisinizdir. Kısaca özetlemek gerekirse Kickstarter, kişilerin yaratıcı projelerini herhangi bir kurum veya organizasyona bağlı kalmaksızın fonlayabilmeleri için kurulmuş bir destekçi sitesi. Kickstarter’da ürününüzün prototipini koyuyorsunuz ve belirli bir miktar para belirliyorsunuz. Bu hedefe ulaşabilirseniz, Kickstarter size yapılan tüm bağışı hesabınıza yatırıyor. Yok hedeflediğiniz miktara ulaşamadıysanız da kickstarter bu paraları bağışçılara geri aktarıyor. Tabi siz de, size destek olan kişilere destek oldukları miktarlar doğrultusunda belirlediğiniz ürünüzü ya da teşekkürünüzü yolluyorsunuz.

Kickstarter içerisinde sayıca fazla yaratıcı ürün bulmakla beraber eğitim ve öğrenme konusunda başarılı olabilmiş proje sayısı çok fazla değil. Burada size şimdiye dek başarılı olmuş ve bizim de beğendimiz projeleri derleyelim istedik.

1) Khandu: Küçük Düşünürler Kart Oyunu

Khandu oyununda 4 farklı deste kart bulunuyor. Bu destelerin her birisi Tasarım Odaklı düşüncenin bir aşaması baz alınarak oluşturulmuş. İlk destede çocuklara sunulan bir problem, ikinci destede ilham verebilecek ve düşünmeyi tetikleyecek bir araç, üçüncü destede bu problemin karşısında bulunan engelleyiciler, dördüncü destede ise çözümün yolunu açabilecek aksiyon kartları bulunuyor. Destedeki her kart çocukları yaratıcı düşünmeye sevk edecek küçük bir ikon ve ufak bir açıklama içeriyor.

Farklı kombinasyonlar ve prototiplerle sayıca çok fazla kombinasyonla tekrar oynanabilen bu oyun, ekren yaşta bu becerileri kazanması istenen çocuklar için çok faydalı ve aynı zamanda çok tatlı bir oyun olduğunu düşünüyoruz.

https://www.kickstarter.com/projects/1251477973/khandu-building-little-thinkers?ref=discovery_category&term=design%20cards

2) Constraint Cards – Kısıtlayıcı Kartlar

Web tasarımı ve programcıların kendilerini geliştirmeleri için kullanılan Kısıtlayıcı kartlar kişileri zorlayarak ve sınırlayarak farklı yöntemler kullanmaya yönlendiriyor.

Yapılan her işte önümüze bazı engeller çıkıyor, bizler ise sürekli sevdiğimiz ya da kolayımıza gelen yöntemleri uyguladığımızdan bu engeller karşısında biraz zayıf kalabiliyoruz. Kısıtlayıcı kartlar tam da bu yüzden kişinin kendisini sınırlayarak zayıf yönlerini geliştirmesini, yeni şeyler denemesini sağlıyor.

İçeriğindeki her kart kişiye bir şeyi düşünmesini, yapmasını ya da yapmaktan kaçınmasını söylüyor. Yapılan pratiklerde bu şekilde her seferinde yeni bir engel koyarak yaratıcılığın önünü açıyor.


3)Toyi: Her Şeyi Oyuncağa Dönüştür

İstanbul’dan çıkan bir proje olan Toyi, çocukların etraflarındaki her şeyi oyuncağa dönüştürebilmesini sağlayan bir eğlence kiti. Kutunun içerisinden çıkan 7 çeşit araçla beraber, herhangi bir nesnenin oynanabilir bir oyuncağa dönüşmesini sağlıyor. Nasıl bir oyuncağa dönüşeceği ise tamamen kullanıcının hayal gücüne kalmış. Toyi sayesinde çocukların hayal gücünü kullanabilecekleri aynı zamanda kendi oyuncaklarını tasarlayabilecekleri bir araçları oluyor.

Kickstarter’a özel olarak bağış yaparak bir Toyi almış olsaydınız 1 al 1 bağışla sistemi bulunduğundan her satın alınan Toyi ile, dezavantajlı durumda olan bir çocuğa da 1 Toyi hediye etmiş oluyordunuz.

https://www.kickstarter.com/projects/toyi/toyi-transform-everything-into-unique-toys?ref=discovery_location

Kickstarter’da daha çok öğrenme ve gelişim üzerine ürün görmeyi umuyoruz. Bizim beğendiğimiz ve başarılı olmuş projeler bunlar. Peki ya sizin takip ettiğiniz ya da beklediğiniz ürünler hangileri? Bizimle paylaşın hep beraber destek olalım!

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page