top of page

Yetenekli Çalışanların Yönetimi

Beş parmağın beşi de bir değil derler. Aynı üretim tezgahından çıkan ürünler bile aynı olmayabiliyor. İnsanların da aynı olabileceğini düşünmek gibi bir yanılsamaya düşmemeye dikkat etmek gerek. Kimse insanların aynı olduğunu, aynı yetenekler ve performanslara sahip olabileceğini düşünmüyor ama planlamalar yapılırken ya da iş bölümü yapılırken bunların pek çoğu göz ardı edilebiliyor.

Her organizasyonda yıldız çalışanları, arada sırada parlamalarını görebileceğiniz potansiyel yıldız çalışanları görmek mümkün. Bu çalışanları keşfetmek, onları doğru şekilde yönetebilmek ve geliştirebilmek de ancak iyi bir liderlikle mümkün olacaktır.

Çalışanları Tanımak

İyi bir lider olmak isteyen bir yönetici ilk olarak kendi çalışanlarını iyi tanımak zorundadır. İş arkadaşlarının karakterleri, ilgileri, yetenekleri, güçlü ve güçsüz yanlarını bilmek o kişiyi iş yaşamında doğru değerlendirebilmek için yeterli olacaktır. Kişiye verilecek görevler, takım içerisindeki yerini görmek ve o kişinin sunabileceği katkıları öngörmek için gerekli veri, kişileri tanıyarak elde edilebilecektir.

Yıldız Çalışanlar

Yıldız çalışanlar belirli bir iş veya görev içerisinde bulunduklarında çalışma arkadaşlarına göre çok daha verimli çalışabilen ve işe etkilerinin gözle görülür bir farkı olan çalışanlardır. Yıldız çalışanlar, yönetilmesi zor ve karmaşık olabilirler. Duruma, kişiye ve işe göre farklı farklı uygulamalar kullanıldığında tam verime erişmeleri mümkün olacaktır.

Yıldız çalışan olarak adlandırabildiğimiz birini, her gün olağan işlerle meşgul etmek pek verimli olmayabilir. Eğer bu kişinin önemli bir projede ya da yoğun bir dönemde farkını ortaya koymasını bekleyeceksek, olağan işlerin gerçekleştiği günlerde ya da işlerde daha az sorumluluk vermemiz gerekir.

Burada şunu düşünmek gerek: küçük ama olağan işlerde bu kişiyi kullanmak mı daha verimli, yoksa büyük ve belki de uzun bir süre bana kazanç sağlayacak bir işte mi kullanmak daha verimli? Bu kişinin büyük ve riskli işlerde diğer çalışanlardan daha fazla çalışmasını ve daha yüksek performans göstermesini bekliyorsak, olağan işlerde de diğer çalışanlarla aynı yoğunlukta çalışmasını beklemek mantıklı mı?

Bence bu kişinin yeteneklerinin daha fazla etkisini görebileceğimiz yerlerde kullanmak daha mantıklı olacaktır. Bu tabi ekip yapısı, çalışan sayısı ve çalışma tarzıyla farklı yaklaşımlarla desteklenebilir.

Işıltılı Çalışanlar

Çalışanların bazılarında ışıltı görülebilir. Bu ışıltılardan kasıt ileride yıldız çalışan olabilecek genç ya da yeni çalışanlarda kendini gösteren anlık çıkışlardır.

Işıltılı çalışanların potansiyellerini gerçekleştirmek ve geliştirmek için farklı stratejiler izlemek gerekecektir. Bu çalışanları olağan işler sırasında kritik rollerde kullanmak, gelişmeleri için faydalı olacaktır. Çalışmalar sırasında yıldız çalışanlarla ya da iş yerinde deneyimli, yaşı ilerlemiş çalışanlarla ortak çalışmalarını sağlamak deneyim aktarımı açısından faydalı olacaktır.

Potansiyel vadeden bu çalışanları belirli işler içerisinde aynı gruba koyarak hem beraber hem de birbirlerinden öğrenmelerini sağlayabilir, ışıltılı çalışanlar arasındaki sinerji oluşturmaya çalışabilirsiniz.

Her insanın aynı yetenekte, verimlilikte olması ya da her konuda her işte aynı derecede başarılı olmasını beklemek mümkün değil. Bu yüzden iş yerinde takımlar olarak çalışılmalı ve görev paylaşımı iyi yapılmalıdır. Görev paylaşımlarının iyi yapıldığı iş yerlerinde çalışanlar daha motive ve daha verimli çalışacaklardır.

İş yerinde iyi bir lider olmak çalışanları tanımak ve yeteneklerini doğru yönetmek ile mümkün olabilir. Doğru kullanılan ve yönlendiren çalışanlar ise yaptıkları işlere kendine özgü katkılarda bulunarak değerini artıracaktır.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page