top of page

Takım Oluşturmak ve Takım Dinamiği Sağlamak

Takım Oluşturmak ve Takım Dinamiği Sağlamak

Tüm yöneticiler çalışanlarının bir bütün olarak, belirli bir ritimle çalışmalarını bekler. Bu dinamiğin kendiliğinden oluşması pek mümkün olmadığı gibi bazı durumlarda ise dışarıdan her ne kadar bir takım görünümü olsa da dinamik oluşmamış olabilir. İşte bu yazıda size takım dinamiği oluşmadığında, bunu sağlamak için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

1-Takım oluşum süreci Bir grup insanın 0’dan 100’e birbirine güvenmesi ve aynı ritimde çalışabilmesi, bir takım olabilmesi zaman alan bir süreç. Bu süreç içerisinde tartışmaların olması çok normal, önemli olan sizin çalışanlarınız bunun farkında mı? Yoksa bu süreçteki tartışmaları ve gerilimleri kişisel meseleler haline mi dönüştürüyorlar? Bu tarz yaklaşımlar, oluşma sürecindeki takımı olumsuz etkileyebilir ve bu durum istenen atmosferin sağlanamamasına neden olacaktır. Takımların oluşum evrelerini bilmeleri bu sürecin sorunsuz geçmesini sağlamak için etkili olacaktır.

2-Takım neden var? Bir takımın oluşum evreleri ne kadar önemliyse takımın amaçlarından haberdar olmaları da takım için o kadar önemli. Takımın, ne amaçla bir araya geldiği/getirildiği ya da hedeflerinin neler olduğunu açıkça bilmemesi, hedef yoksunluğu, grubun gerekliliğinin sorgulanmasına ve iç çatışmalara sebep olacaktır. Bunun önüne geçmek için hedeflerin ve amaçların açıkça belirtilmesi dinamiğin sağlanmasında çok önemli. Herkesin net belirlenmiş ortak bir amaç için çalışması ve bu yönde birlikte olmak dinamiği arttıracaktır.

3- Takım kültürü ve prensipleri

Takımda herkesin ortak karar verdiği prensipler ve kurallar var mı? Ve gerçekten herkes bu kararlarda hemfikir mi? Bu kurallar dışarıdan takıma dikte edilmesi ile takımın birlikte bu kuralları belirlemesi arasında büyük bir fark var. Ortak alınan kararların ve bu doğrultuda yapılan çalışmaların takım dinamiğine büyük etkisi olacaktır. Bu kuralların ve prensiplerin kapsamadığı durumlar için ise 4. maddemiz geliyor.

4-Takım içi sorunların çözümü Ortak bir iş yapan farklı insanların süreç boyunca hiç bir sorun yaşamayacağını düşünmek hayalperestlik olacaktır. Elbette bu işte beraber çalışan insanlar problemler yaşayacaklar ve elbette zaman zaman gerilimler olacak. Bu problemlerin ve gerilimlerin nasıl çözülebileceği konusunda takımın tüm üyelerinin ortak bir düşüncesi var mı? Hangi çözüm yollarını izleyeceklerini biliyorlar mı? Bu yöntemleri izledikleri zaman, problem çözülmüyorsa nasıl destek ve yardım alabilirler? Problem çözümü, kriz yönetimi gibi konularda takımın tüm üyeleri yetkin mi? Bu konularda bu kişilerin gelişimlerini ve ekibin problemlerini hızlı ve etkili çözümler geliştirmesi için nasıl destekleyebileceğinizi önceden belirleyerek tüm takım ile paylaşmalı ve bildiklerini uygulama konusunda yeterince deneyimleme şansları olacağından emin olmalısınız.

5-Takım içi Rol Dağılımları Takımı oluşturan yönetici ya da lider takım üyelerinin yeteneklerinden haberdar mı? Takımı doğru yönetmek ve liderlik tamamen farklı bir konu da olsa yanlış kişilere verilen yanlış görevler bu kişilerin aidiyetlerini sorgulamasına ve takıma karşı güvensizlik duymasına sebep olabilir. Bu yüzden takımdaki herkesi aynı görmek yerine hepsinin farklı kişilikleri ve yetenekleri olduğunu kabul edip, bunları detaylı bir şekilde öğrenmek ve takım içerisindeki rolleri bu özelliklere göre dağıtmak aidiyati arttıracaktır. Farklılıkların yaratıcılığı ve inovasyonu arttırdığına dair yapılan çalışmaları takip edebilir ve bu çalışmaların etkilerini ekip ile paylaşarak farklılıkları takımın avantajına çevirebilirsiniz.

Takımın oluşması ve sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için takım üyelerinin bu kabaca üstünden geçtiğimiz maddelerdeki kavramlarda konuşması önemlidir. Bu maddelerin sadece yeni takım oluşurken değil takıma yeni birileri katıldığı zamanda da üzerinden geçilebilecek maddeler olduğunu siz de fark etmişsinizdir. Hepsinden önemlisi ise takımın tüm üyelerinin birbirini tanımasıdır. Takım üyelerinin birbirini tanıyacak etkinlikler planlanmalı ve takımın tüm üyelerinin katılımıyla uygulanmalı, ancak bu şekilde takımdaki tüm üyelerin birbirlerine yakınlaşması ve aidiyet hissetmesi mümkün olacaktır.

95 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page