top of page

Kültürlerarası iletişim nedir? Neden önemlidir?

Son dönemin popülerleşen kavramlarından, Kültürlerarası iletişimin tanımını yapmadan önce “Kültürlerarası” kavramına bakmalıyız. Kültürlerarası kavramı; sıklıkla farklı gruplar arasındaki ilişki, etkileşim anlamında kullanılır. Diğer bir deyişle farklı kültürel geçmişe sahip bireyler ile eşleştirilerek kullanılır. Kültürlerarası kavramı genel olarak farklı ülkelerin etkileşimi için kullanıldığını görebiliriz. Oysa bu durum eksik bir tanıma neden olmaktadır. Aynı mahallede yaşayan bireylerin dahi farklı kültürel geçmişleri olabileceğini gözden kaçırarak yapılan bu durum kültürlerarası iletişim konusunda da hatalı bir yöne bize götürebilir. Bu nedenle kültürlerarası kavramına daha geniş bir pencereden bakarsak, kültürün bireylerin davranışlarını ve dünya görüşlerini nasıl etkilediğinin incelenmesi diyebiliriz.

Kültürlerarası iletişim nedir?

Kültürlerarası iletişim, farklı kültürel geçmişlerden oluşan grupların ya da farklı kültürlerden bireylerin arasındaki etkileşimdir. Kültürün insanların iletişim kurma biçimlerini nasıl etkilediğini incelemektedir. Pek çok çalışma alanıyla yakından ilişkilidir. Ayrıca kültürlerarası iletişim alanında geliştirilen kuramlar; eğitim, uluslararası ilişkiler, uyuşmazlık yönetimi, özel sektör, kişisel gelişim, reklamcılık ve sağlık hizmetleri gibi birçok farklı alanda uygulanabilmektedir. Kullanılan iletişim yöntemlerin ne kadar kültürel geçmişimize bağlı olduğu, bizi ve çevremizi nasıl etkilediği, farklılıkların olduğu bir ortamda bu farklılıklara bakışımızı nasıl etkilediği ve bu kültürel farklılıkların değer ve tutumları nasıl gördüğümüz ile alakalı olduğunu fark edebiliriz.

Kültürlerarası iletişim neden önemli?

Kişiler arası iletişimi inanılmaz hızlandıran sosyal medya ve internet etkileşiminin katkısıyla sadece kendi ülkemizdeki farklı kültürlerle değil dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan kişilerin kültürleriyle de temas halindeyiz. Bu durum özel hayatımızda ve çalışma hayatımızda kültürlerarası iletişim kavramını anlayarak ve içselleştirerek kullanmanın önemini de gösteriyor. Bu konudaki yetkinliğimizi arttırmak için kültür kavramını ve değişkenlerini iyi analiz etmek, farklılıkların bizleri zenginleştirdiğinin bilincinde olmak önemli. Çok kültürlü topluluklar ve çalışma alanlarını daha çok artıyor. Bu durumda farklı kültürel geçmişten bireyler ile daha sık bir araya geliyor olmamız nedeniyle kültürlerarası iletişim konusunda geliştirmemiz gerekmektedir.

Kültürlerarası iletişim, 21.yüzyıl becerilerini geliştirmek ve hayatımıza adaptasyonunu hızlandırmak için öncelikle edinilecek yetkinliklerin başında gelmektedir. Farklı kültürlerin değerlerini, tutumlarını ve inançlarını anlayabilmek, bireyleri hem iş hem de günlük hayatlarında daha başarılı olma yolunda öne çıkaracaktır.

872 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page