top of page

Havalar Isınırken Odaklanmak

Havalar ısınıyor, kuşlar cıvıldıyor, ağaçlar çiçek açıyor. Doğa tüm güzelliklerini gözler önüne seriyor. Siz ise 4 duvar arasında tıkılı kalmış, bu muhteşem olayı ancak küçücük bir pencereden izleyebiliyorsunuz. Böyle bir durumda da çalışma motivasyonunuzun dibe vurması çok beklenmedik bir durum olmayacaktır.

Pek çok çalışan bahar aylarında iş motivasyonunu kaybediyor neden freelance çalışmadım ki diye kendisiyle kavgalara girişiyor. Bu motivasyon düşüklüğü bütün bahar boyunca devam ediyor ve yaz aylarında ise tepe noktasına erişiyor. Peki bu durumda ne yapmak gerek, bu küçük mevsimsel buhranımızı tepe noktasına ulaşmadan nasıl daha az zarar verir hale getiririz? Biraz bunun üzerine konuşalım.

Bunu basit bir odaklanma problemi olarak düşünmek de çok mümkün fakat sürecin daha uzun olabileceğinin farkında olmak gerek. Bahar aylarında odaklanma problemi yaşamak çok karşılaşılan bir durum. O yüzden bu süreç boyunca yapacağımız küçük değişiklikler daha faydalı bir çalışma yapabilmenin püf noktası.

Küçük Hedefler

Günlük iş planınızın ve yapılacaklar listenizin ne kadar kalabalık olduğunun bir önemi yok. Verimli çalışabilmek için listenizdeki işlerinizi küçük parçalara ayırın. Bu küçük parçaların başlangıç ve bitişlerini de kafanızda oluşturun. Bu şekilde her madde tamamlandığında hissedeceğiniz o tamamlama hazzını güne yayacak ve uzun sürecek işlerin içerisinde kaybolmanızı önleyecek. Bu şekilde tekrar tekrar konsantre olmanız kolaylaşacak.

Eğer geleneksel yöntemlerden olan kağıt kalem ile hazırladığınız bir liste üzerinden çalışıyorsanız bunu daha az sıkıcı hale getirmek için renk kodları belirleyin; ana işleri, küçük parçalarını ve tamamlandı, yapılıyor gibi işaretleri farklı renklerde kullanın.

Molalar

Burada molalar kritik, molalarınızda telefonlarınızı elinizden bırakın. Eğer mümkünse dışarıya çıkıp yürüyüş yapın. Verdiğiniz 10 dakikalık uzun bir molada yapacağınız 5 dakikalık bir yürüyüş sizin bütün enerjinizi ve motivasyonunuzu toplamanıza yardımcı olacaktır. Fiziksel aktiviteler odaklanma konusunda size düşündüğünüzden daha fazla etkiliyor.

Ben kocaman bir binada çalışıyorum dışarı çıkmam zaten 20 dakika sürüyor diyenlere ise dışarı çıkmak kadar etkili olmasa da balkon ya da terası öneriyoruz. En azından temiz hava almış olursunuz.

Gıda

Molaların olmazsa olmazı yiyecek içeceklerde de mevsimle beraber değişikliğe gitmek faydalı olabilir. Çay ve kahve yerine, soğuk ve meyve bazlı içeceklere geçmenin zamanı geldi. Gelsin buz gibi portakal suları, limonatalar. Eğer siz de bizim gibi kahveden vazgeçemeyenlerdenseniz, buzlu kahvelerin de mevsimi geldi. Biz sezonun ilk buzlu kahvesini içtik bile, özlemişiz.

Ofis

Kış aylarında alıştığımız yapay ışık kaynaklarını bir kenara bırakmanın zamanı geldi. Güneş ışıl ışıl ve sağlıklı. Ofisinizin, çalışma alanınızın güneş ışığıyla aydınlandığından emin olun.

Floresanları kapatın, masa lambalarını dolaba kaldırın. Doğal ışıkta çalışmak hem yorgunluğunuzu azaltacak hem de motivasyonunuzu yükseltecek.

Çalışma Masası

Bahar gelince yapılması gerekenleri bir an öce yapın. Hayır, aşık olmaktan bahsetmiyoruz, kastımız bahar temizliği. Masanızı temizleyin, gereksiz ne varsa atma zamanı geldi, belki yeni süslemeler yeni resimler koyarsınız, hatta belki bir saksıda bir çiçek – tavsiyemiz sümbül hem kokusu hem görüntüsü çok güzel- yetiştirmeye başlarsınız. Kokusu ve görüntüsü bile sizi mutlu etmeye yetebilir.

Çalışma Ortamı

Çok bariz bir öneri olarak, eğer ofisinizin açık bir alanı var ise ve işleriniz o alanda yapılabilecek ise günün belli saatleri oraya taşının. Bu saatlerin içeride çalıştığınız saatlerden uzun olmamasına özen göstermeniz önemli. Açık alanlar daha rahat olabilir ama tekrar masa başında çalışmak zorunda kaldığınızda orayı yadırgamamınız için bu önemli.


8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page