Sıklıkla eğitimlerde olması gerekenler üzerine yazıyor ve konuşuyoruz. Ancak çoğunlukla “yapılmaması gerekenler” ve hatalarımız bize daha kalıcı bir öğrenme fırsatı sunuyor. Aşağıda sıralanan hataları bir eğitimci / eğitmen / kolaylaştırıcı / öğretmen olarak yapıyor olabilirsiniz ancak değiştirmek için hiçbir zaman geç değil!
1.Ayrımcılık
Eğitmenlerin ve öğretmenlerin en önemli sorumluluğu ayrımcılıktan uzak bir ortam yaratmak. Eğitimciler ayrımcılık konusunu çok iyi öğrenmeli, içselleştirmeli ve hayatında uygulamaya başlamalı. Eğitimler esnasında katılımcılar örtük veya açık biçimde ayrımcılık davranışı sergileyebilir ya da önyargılara sahip olabilir. Eğitmenin görevi böylesi durumlarda katılımcıları uyarmak, katılımcının gösterdiği davranışın (bu bir espri gibi yapılsa dahi) onaylanmasına ve devam ettirilmesine engel olmaktır. Tabii eğitmenin kendisi de asla ayrımcı ve ayrıştırıcı bir davranış ve söylemde bulunmamalıdır.
Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine dikkat etmeye yönelik yazımızda daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Eğitimlerimize Toplumsal Cinsiyet Konusunu Nasıl Dahil Edebiliriz?
2.İhtiyaç belirlememek
Eğer öğrenen-odaklı eğitimler vermek istiyorsanız, katılımcı kitlenizin ihtiyaçlarını tespit etmek durumundasınız. Bir eğitim tasarlamanın ilk basamağı sanılanın aksine konu belirlemek değil ihtiyaç tespit etmektir. Eğer katılımcıların ihtiyaçlarını öğrenirseniz, eğitim konusunu, yöntemlerini ve içeriğini belirleyebilirsiniz. Böylelikle eğiticilerin pek sık yaptığı diğer bir hataya da düşmemiş olursunuz: Eğitimleri güncellememek. İhtiyaçları analiz ettiğinizde mutlaka eğitiminizi de buna göre güncelleme ihtiyacı hissedeceksiniz.
İhtiyaç analizi konusunda daha detaylı bilgi için sitemizden ücretsiz e-kitabımızı edinebilirsiniz. Eğitim İhtiyaç Analizi / Ücretsiz E-Kitap
3.Kendini tek bilgi kaynağı olarak görmek
Eğitim verdiğiniz konuda uzman olabilirsiniz. Yine de katılımcılarınızın da bildiğini, bilmeseler bile kendi hatalarından öğrenebileceklerini unutmayın. Eğer eğitimdeki tek bilgi kaynağı olursanız; katılımcılarınızda derin ve kalıcı bir öğrenme yaratamazsınız. Katılımcılar anlattıklarınızı çok beğenip, notlar tutup eğitimden çıkarlar. Bir süre sonra da dinledikleri her şeyi unuturlar. Oysa katılımcıların birbirlerinin bilgilerinden öğrendiği, bilgi üzerine deneme-yanılma yaptığı, oyun oynadığı bir ortam yaratırsanız öğrenme daha derin ve kalıcı olacaktır.
4.Referans vermemek
Eğitimde kullandığınız yöntemler ve bilgilerle ilgili referans vermek eğitmenin güvenirliğini arttırır. Katılımcılarınıza etik sınırlara önem verdiğinizi göstermenin de bir yoludur. Ayrıca kullandığınız materyallerin, yöntemlerin kaynağına yönelik araştırma yapmanızı teşvik edeceği için, bilgiye doğru kaynaktan ulaşmayı pratik edersiniz. Araştırırken yeni yollar da keşfedebilirsiniz, ilham alabilirsiniz.
Eğitimde kaynak kullanımının incelikleri ile ilgili bu yazımıza göz atabilirsiniz: Eğitimde Yabancı Kaynaklar
5.Çözümleme yapmamak
Diyelim ki doğru bir ihtiyaç analizi yaptınız ve doğru bir içerik seçtiniz. Yine de eğitiminizden katılımcılar “Eee bu ne işimize yarayacak şimdi?” diye düşünerek ayrılıyorsa ters giden bir şeyler var demektir. Bunun sebebi eğitimde etkili çözümlemelerin eksikliği olabilir. Öğrenilenlerin fark edilmesi veya pekişmesi için eğitimde yapılan hemen hemen her aktivitenin ardından çözümleme yapılması gerekmektedir.
Çözümleme ile ilgili daha detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Eğitimde Çözümleme Yapmanın Önemine Dair 10 nokta
6.Geri bildirim almamak
Kimi eğitimciler geri bildirim istemenin otoritelerini sarsacağından endişe ederler veya kendilerini tek bilgi kaynağı olarak gördüklerinden katılımcılardan geri bildirim almaları gerektiğine inanmazlar. Geri bildirim istemeden önce otorite kaynağı ve eğitimde tek bilgi kaynağı olmayı bir kenara bırakmak gerekebilir. Sonra geri bildirim almak için eğitiminizde yeterli vakit ayırmalı, geri bildirim toplama yöntemi seçmelisiniz ya da eğitim sonrası uygun kaynaklarla geri bildirim istemelisiniz. Burada önemli bir nokta da katılımcılarınızı etkili geri bildirim vermeyi bilip bilmemeleridir. Etkili geri bildirim vermeyi bilen katılımcılardan eğitiminize dair çok şey öğrenebilirsiniz.
Etkili geri bildirime dair bağlantıdaki yazımıza tıklayarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Etkili Geri Bildirim Nedir?
Comments