top of page

Dijital Sınıflar için Olmazsa Olmaz 8 İnteraktif Öğrenme Sitesi

Dijital Sınıflar için Olmazsa Olmaz 8 İnteraktif Öğrenme Sitesi

Eğitim reformu terimi çok geniş. Akıllı tahtaya sahip sınıflardan tutun da, mobil öğrenmeye kadar birçok pedagojik modeli kapsıyor. Ve bunların hepsi farklı olsa da, aslında temelde hepsi kullanımı kolay modeller.

İnteraktiflik; ister öğrenciler arasında, isterse kullandıkları eğitim teknolojisinde olsun, öğrenme sürecini daha ilgi çekici yapmak için çok önemli. Ancak, oyunlar ve videolar gibi interaktif araçlardan tam olarak yararlanan bir ders planı hazırlamak, eğitimciler için yıldırıcı olabiliyor. Neyse ki günümüz eğitimcileri için, öğrenmeyi eğlenceli ve ilgi çekici kılan çevrimiçi pek çok interaktif öğrenme sitesi var.

  1. Eğitim için İnteraktif Öğrenme Siteleri (http://interactivesites.weebly.com/)

Eğer, site site dolaşmak istemiyorsanız, adresiniz burası. Bu web sitesi, çekirdek müfredatı ve daha fazlasını içeren interaktif seçenekleriyle anaokulundan 5.sınıfa kadar olan seviyelerde, öğretmenler için paha biçilemez bir kaynak. Çarpma problemlerinden, bilişsel süreci hızlandıran pratik zekâ oyunlarına, bütün hepsini burada bulacaksınız. Bu sitede İspanyolca oyunlar bile var. Site estetik olarak biraz sade gözüküyor ancak, oyunlar enerjik ve az gecikme ile sorunsuz çalışıyor. Ayrıca tüm içerik çevrimiçi tabanlı ve site diğer web-sitelerindeki içeriklerin portalı olarak işlev görüyor, yani kendi orijinal içeriğini üretmiyor.

Funbrain, 8. sınıf seviyesine kadar zengin öğrenme içeriği ile dolu, canlı ve kullanımı kolay bir web sitesi. Site çok çeşitli konuları kapsamıyor ama temel dersler iyi yansıtılıyor. Konu çeşitliliğindeki eksikliğini, geniş sınıf aralığı ve özgün içeriği ile kapatıyor. Funbrain; interaktif flash kartlar, bültenler ve öğretmen kaynaklarına bağlantılar sunuyor.

İnteraktif öğrenme siteleri söz konusu olduğunda çoğunlukla oyun düşünüyor olsak da, Scholastic.com bunun ötesinde. Site, eğitimcilerin üzerindeki baskıyı bir miktar alırken, öğrencileri yaratıcı alanlarda çalıştırmaya teşvik eden günlük etkinliklere sahip. Sitedeki Storia servisi, interaktif öğrenmenin önemli bir parçası olan e-kitaplara sınırsız erişim sağlamakta. Site aynı zamanda, interaktif öğrenmenin başka bir vazgeçilmezi olan akıllı tahta kullanımına, apayrı bir sayfa ayırıyor.


Smart Exchange, eğitimcilerin bol miktarda interaktif kaynak indirebildiği bir web sitesi. Site interaktif öğrenmeyi kolaylaştıran oyunlar, ders planları ve hatta sanal çalışma alanı şablonları sağlıyor. Web sitesi gayet sade ve basit, bu da gezinmeyi kolaylaştırıyor. Eğitimciler kaynakları kolayca indirebiliyor ve paylaşabiliyorlar. Eğitimciler arasında işbirliğini kolaylaştırmak için bir topluluk bölümü var. Smart Exchange, ücretsiz üye olabileceğiniz bir site. Topluluktan ve eğitim hizmetlerinden tam anlamıyla yararlanabilmek için üye olmanız gerekiyor. Üye olmanın bir diğer avantajı da sitenin küresel bir eğitimciler topluluğuna erişim sunması.


PBSKids, tamamıyla oyun temelli bir öğrenime odaklanmış inanılmaz derecede zengin ve canlı bir site. Hem özgün oyunlar, hem de popüler PBS dizilerine dayanan site; yalnızca eğlendirmek için kullanılan oyunlar ile eğitim değeri olan oyunlar arasında iyi bir denge sergiliyor. Site, öğrencilerin kendi sanal avatarlarını oluşturmasına izin vererek, işi bir adım daha ileriye götürüyor. Sitedeki en ilerici özellik, gelişmekte olan yeni oyunların yanı sıra, ebeveynlerin çocuklarının etkinliği hakkında gerçek zamanlı geribildirimleri görmelerini sağlayan PBSParents (PBS-Ebeveynler) bölümü.

Tıpkı PBSKids gibi, ABCya! oyun tabanlı öğrenmeye odaklı bir site ve anaokulundan 5.sınıfa kadar olan sınıf düzeyleri için seçenekler sunuyor. Aile ve sınıf oturum açma imkânlarıyla, sınıf bazında veya ebeveyn işbirliği ile oyun tabanlı öğrenmeyi kolaylaştırıyor.


E-learning for kids, daha önce bahsedilen web siteleriyle hemen hemen aynı özelliklere sahip. Bu sitede eğitimciler yaşam becerileri, bilgisayar becerileri ve dilbilgisi ile matematik gibi temel konularla ilgili, interaktif ve ilgi çekici ders planlarına erişebiliyor. E-learning for kids sitesini farklı kılan şey ise, siteye çevrimdışıyken de ulaşılabilmesi. Eğitimciler, e-learning ders yazılımını indirebiliyor ve bu derslerin bazılarına çevrimdışı erişebiliyor. Bu da, her zaman internete ulaşamayan öğrenciler için yararlı olabilecek bir özellik.

  1. ReadWriteThink Printing Press (http://www.readwritethink.org/)

Bu listedeki sitelerin çoğu, eğitimcilerin ve öğrencilerin interaktif oyunlara veya derslere erişim sağlıyorken; bu site onlardan biraz farklı. ReadWriteThink’in bir matbaası var ve bu matbaa sanal ve interaktif. Farklı sınıf düzeylerinden öğrencilere, kendi gazetelerini, broşürlerini ve el ilanlarını oluşturma şansı veriyor. Öğrenciler kullandıkları metnin yazı tipini, boyutunu ve renklerini seçebiliyor.

İnteraktif öğrenme siteleri, sınıfı daha işbirlikçi bir ortam haline getirmek isteyen eğitimcilere bir başlangıç noktası sunuyor. Öğrencilerimizin yaşamları çevrelerindeki teknoloji ile geçiyor. Akıllı telefonlar ve tabletlerle sınırları ve sosyal engelleri aşarak, inanılmaz derecede birbirlerine bağlı yaşıyorlar. Sınıf da bu süreçten arındırılmamalı. Bundan fayda görmeli ve bununla birlikte büyümeli. İnteraktif öğrenme siteleri, bizi bu vizyona bir adım daha yaklaştırıyor.

Bu yazı, LiveTiles sitesindeki, “8 Must Have Interactive Learning Sites For The Digital Classroom” yazısından çevrilmiştir.

424 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page