top of page

Agile Çalışma Ortamları

Günümüzde farklı stillerle ve yönetim kültürleriyle yönetilen o kadar fazla şirket var ki, herhangi iki şirketin aynı sorunlar ile karşılaşmış olması bile çok düşük bir ihtimal. Bu yüzden şirketlerin kendi içlerinde sorunları çözebilecek ekiplere ve bu ekiplerin verimli bir şekilde çalışabilmesi için kendilerine özgü sistemlere ihtiyaç duyarlar. Bu sistemler arasında en popülerlerden bir tanesi ise, 1970’li yıllarda programlama sektöründe kullanılmaya başlanan günümüzde ise işletmelerin her alanında ve neredeyse tüm gruplarında kullanılan “Agile Working” yani Çevik Çalışma Ortamları.

Agile Working 2001 yılında yazılan manifestosunda değişimi değerli kılabilen, çevik ve katma değer sağlayabilen bir sistem olarak tanımlamıştır. Bu manifesto 4 temel değer üzerine kurgulanmıştır. Bunlar:

  1. Bireyler ve birbirleriyle etkileşimleri, araçlardan daha önemlidir.

  2. İşe yarar çözümler, tamamlanmış dokümanlardan daha önemlidir.

  3. Müşterinin katkıları ve iş birliği, sözleşmelerden daha önemlidir.

  4. Değişime ayak uydurabilmek de planlara sadık kalmaktan daha önemlidir.

Bu 4 temel değer etrafında oluşturulan çalışma ortamı ve çalışma sistemi ile değişime ayak uyduran, her an gelişmeye ve geliştirmeye açık ekipler kurmak mümkün.

Agile sisteminde süreçler hangi prensiplere dayanır?

  1. Müşteri memnuniyeti en öncelikli olgudur bu nedenle memnuniyet hızlı ve sürekli teslimat ile mümkündür.

  2. Değişiklik üretimin ve planlamanın herhangi bir anında yapılarak pazarda öne çıkma şansı tanır.

  3. Müşteriler, kullanıcılar ve paydaşlar sürecin en başından beri sürece dahil edilmeli.

  4. Tamamlanmış ürün ve projeler başarının ölçütüdür.

  5. Basitlik başarının anahtarıdır.

  6. Otonom ekipler kendileri için en efektif iç sistemi kuracaklardır.

Agile bir sistemin çalışma gruplarına katkıları nelerdir?

  1. Esneklik

  2. Verimlilik

  3. Şeffaflık

  4. Yüksek kalite çıktılar

  5. Tamamlanamamış / yetişememiş ürünlerin sayısında azalma

  6. Müşteri / kullanıcı memnuniyetinde artış

Nasıl daha Agile olabiliriz?

İnsanlar çoğu zaman karşılarına bir yenilikle çıkıldığında var olan sistemi korumak isterler. İyi bildikleri, içerisinde başarılar elde ettikleri sistemi korumak, yeni bir sisteme alışmaya göre daha güvenli ve daha kolaydır. Bu yüzden şirket içerisinde Agile bir sistem kurmak göründüğü kadar kolay olmayabilir. Gerek yönetim, gerek çalışanlar sistemi protesto edilebilir ve/veya kabul etmek istemeyebilir. Bu yüzden agile sistemlere geçiş için farklı yöntemler kullanılmalı ve bu yöntemler eğitimlerle desteklenmelidir.

Agile sistemler var olan sistemlere birleştirilebilir ve bu süreç daha yumuşak bir biçimde organizasyonel yapıya adapte edilebilir. Eğitmen Panda olarak bizler bu sürecin daha rahat ve verimli geçmesi için eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Kalıp yöntemler ve eğitimler yerine şirketinizin ihtiyaçlarını analiz edip doğru araçlarla doğru noktalara destek oluyoruz.

Şirketinizin ihtiyaçlarını belirlemek ve bu süreçte bizimle çalışmak isterseniz panda@egitmenpanda.com’a e-posta gönderebilir, www.egitmenpanda.com ‘dan bize ulaşabilirsiniz.

50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page